Cum degustăm berea?

Atunci când analizăm o bere nu putem numai să o înghiţim, apoi să răgâim şi să spunem că „asta a fost o bere grozavă” sau că „această bere nu a fost bună de nimic”. Chiar dacă gustarea este o artă individuală, există câţiva paşi, pe care dacă le urmărim atunci putem să fim mai profesionişti.

Privirea

Înainte să beţi berea luaţi-vă o pauză şi uitaţi-vă la berea dumneavoastră. Ridica-ţi berea în faţa dumneavoastră, dar aveţi grijă ca să nu ţineţi berea la lumină, pentru că aceasta schimbă culoarea berii. Descrieţi culoarea, capul şi coerenţa berii.

Agitarea

Agitaţi uşor berea în pahar, să scoateţi aromele, nuanţele, să uşuraţi şi să stimulaţi gazificarea, apoi să testaţi durabilitatea lor.

Mirosul

90-95% din ceea ce experimentăm este prin simţul mirosului. Respiraţi repede de două ori prin nas, apoi respiraţi prin gura dumneavoastră, fără ajutorul nasului (nasul şi gura sunt conectate în această experienţă). Lăsaţi ca simţul olfacţiei să vă ghideze. Agitaţi berea încă odată, dacă este necesară, şi asiguraţi-vă că nu este nici-o aromă care este mai puternică care să vă influenţeze, apoi bucuraţi-vă de aromatica berii.

Gustul

Acum luaţi o înghiţitură, şi rezistaţi tentaţiei de al înghiţi imediat. Țineţi-îl în gură, ca să simţiţi gustul berii în toată gura. La degustarea berii trebuie să aveţi în vedere gustul berii, concentraţia berii şi să respiraţi când faceţi degustarea. Acest proces de expiraţie este numit retro-olfacţie şi va lansa stimulări reţinute la nivelul mucusului şi a gustării, la o temperatură mai mare. Uneori procesul aceasta va fi asemănătoare cu procesul de gustare, chiar dacă procesul nu diferă este obligatorie. Încercaţi să detectaţi aromele dulceţii, aromele sărate, acizile şi amărăciunea generală. Explicaţi ce sunt, sau cu ce seamănă.

Încercaţi să gustaţi berea când s-a încălzit puţin (dar să nu se încălzească prea tare). Berea foarte rece tendează să ascundă unele arome. Cum berea se încălzeşte, adevăratele arome încep să iasă la iveală, şi berea devine mai pronunţată.

© Copyright: VB Solution SRL., 2024. Webdesign: http://www.voidart.ro/