Berea Afumată Schlenkerla

Această bere îşi are originea într-o casă, plasată direct sub catedrală, aflat în mijlocul oraşului vechi, în care strălucesc muscatele pe timpul verii. Cine a fost pe aici şi nu a gustat berea afumată Schlenkerla (numit: Aecht Schlenkerla Rauchbier) cu inconfundabilul ei gust, nu poate să susţină că a fost în Bamberg.

Cu trecerea timpului cuvântul Schlenkerla, a devenit unul magic, dar mulţi oameni nu ştiu de unde provine acest cuvânt. Rădăcinile lui se ascund în limba franconiană, unde cuvântul „schlenkern” este o expresie pentru „a nu merge drept” – ca un om beat. Se spune că un fost fabricant de bere a avut un mers ciudat din cauza unui accident, sau din cauza berii şi oamenii l-au numit „Schlenkerla”,sau micul atârnat. Terminaţia –la este un sufix diminutiv, tipic dialectului franconian. Cu trecerea timpului, locuitorii Bambergului au numit cârciuma „Schlenkerla”, şi acest nume s-a păstrat şi în zilele noastre, chiar dacă familia a ajuns la a 6-a generaţie. În cărţile de telefoane şi pe internet, fabrica de bere se poate găsi sub numele de Schlenkerla. În ziua de azi, acest nume este folosit pentru a denumi cârciuma, fabrica de bere şi Berea Afumată.

Berea Schlenkerla este o bere neagră, aromată, de fermentaţie joasă cu un extract original de 13,5%, ceea ce corespunde unui procent alcoolic de 5,1%. Fără îndoială există beri mai tari, dar nimeni nu poate să subestimeze tăria Berii Originale Schlenkerla, deoarece foarte uşor se poate întâmpla ca oamenii să devină „schlenker” de la aceasta. Aroma specifică de fum provine din malţul original Schlenkerla care este afumat cu ajutorul crengilor de fag. După ce berea este amestecată cu hameiul de înaltă calitate, berea este pusă la o parte, pentru maturizare, în pivniţele de 700 de ani din dedesubtul munţilor Bambergului, pentru ca această bere să devină o bere delicioasă cu un gust bogat. O bere originală între celelalte, chiar şi între berile bavareze. Poate fi băut în „Localul vechi”(denumit în limba germană „Alte Lokal”) lângă mesele care sunt sculptate din lemn – ar fi păcat ca mesele să fie acoperite – sub plafonul cu grindine. Poate fi băută în „Scorbură” ( cunoscut sub numele de „Klause” în limba germană), o fostă mănăstire care a fost construită în 1310, sau în curtea interioară, lângă un butoi de 500 de litri. Toate acestea semnifică Schlenkerla.

Expertul de bere îl bea lent şi cu plăcere, în mod constant şi intenţionat. El ştie că a doua„Seidl” (jumătate de litru) are un gust mai bun decât prima, şi a treia are un gust mai bun decât a doua. Îl bea în pauza de dimineaţă şi în pauza de după-amiază. Îl bea singur sau în companie, dar mai ales în companie, deoarece „Aecht Schlenkerla Rauchbier” face ca omul să fie mai vorbăreţ şi mai deschis. Îi strânge pe străini laolaltă cu localnicii, deoarece se ştie, că în Franconia este foarte popular să împărtăşeşti masa cu alţii.

În cazul în care, prima înghiţitură vi se pare ciudată, nu trebuie să vă opriţi din băut, deoarece în curând o să vă daţi seama, că setea dispare, iar plăcerea creşte.

© Copyright: VB Solution SRL., 2024. Webdesign: http://www.voidart.ro/